Binnenland
DeGoedeZaak: asielpakket bevat schurende maatregelen

„Goed nieuws dat er afgezien lijkt te worden van noodrecht, daarmee worden in ieder geval de vreemdelingenwet en de grondwet gerespecteerd.” Daarmee reageert directeur Jurjen van den Bergh van de progressieve burgerbeweging DeGoedeZaak op het nieuws dat de asielnoodwet waarmee het parlement buitenspel zou worden gezet, waarschijnlijk van tafel is. Toch zijn juridische stappen nog niet van de baan. Het gelekte pakket bevat volgens Van den Bergh „op z’n minst schurende maatregelen, ten opzichte van het recht”.

ANP

DeGoedeZaak had zo’n anderhalve week geleden samen met een aantal andere belangenorganisaties, waaronder MiGreat en Here to Support, asielminister Marjolein Faber officieel gesommeerd om de asielnoodwet niet door te zetten. Een sommatie is juridisch gezien een laatste waarschuwing voor een gang naar de rechter.

De organisatie blijft samen met de partners en advocaten kijken wat er juridisch mogelijk is om zaken tegen te houden waarvan zij denken dat die onwettelijk zijn. Als voorbeelden haalt Van den Bergh het veilig verklaren van delen van Syrië aan en het onmogelijk maken van nareizen door meerderjarige kinderen en ongehuwde partners. „Daarvan hebben we al eerder gezien dat het bij de Raad van State geen stand houdt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer