Binnenland
Hof wil meerdere getuigen horen in zaak moord advocaat Wiersum

In het hoger beroep over het faciliteren van de moord op advocaat Derk Wiersum moeten nog de nodige getuigen worden gehoord, voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden. Hoofdverdachte in de strafzaak is Anouar T., familie van Ridouan Taghi. T. is eerder dit jaar door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 26 jaar cel voor zijn leidende rol bij de moord op Wiersum.

ANP

Het gerechtshof Amsterdam besprak woensdag in een zogeheten regiezitting de onderzoekswensen van de verdachten en het Openbaar Ministerie. Ook werd de situatie van T. besproken. Hij zit zonder advocaat en wil zijn eigen verdediging voeren, maar loopt tegen veel beperkingen aan in de gevangenis. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen toegang tot internet, zodat hij niet makkelijk juridische informatie kan opzoeken. De voorzitter van het hof wil graag dat hij in ieder geval kan overleggen met een advocaat, aan de Raad voor Rechtsbijstand is gevraagd een advocaat toe te wijzen. Het is nog niet duidelijk op welke termijn dat gaat gebeuren.

Advocaat Wiersum werd op 18 september 2019 in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. De moord kan volgens de rechtbank niet los worden gezien van zijn rol als advocaat van de kroongetuige in het omvangrijke proces Marengo rond Ridouan Taghi. Hij is geen verdachte in deze zaak, in Marengo is hij door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Die zaak loopt momenteel ook in hoger beroep.

De twee schutters van de moord op advocaat Wiersum zijn in hoger beroep al veroordeeld tot dertig jaar cel. Tien mannen stonden bij de rechtbank terecht voor het faciliteren van de moord, onder meer door auto’s te stelen die door de schutters zijn gebruikt en met het doen van voorverkenningen bij het kantoor en de woning van de advocaat. Het hoger beroep van zes van hen was woensdag aan de orde. Het hof besloot onder meer dat zij in elkaars zaak als getuige gehoord kunnen worden. Meerdere advocaten vroegen om delen van de omvangrijke zaak af te splitsen, maar daar is geen gehoor aan gegeven.

De 29-jarige Krystian M., ook verdachte in het proces rond de moord op journalist Peter R. de Vries, is ook verdacht in deze zaak. Hij kreeg van de rechtbank 47 maanden cel opgelegd, maar niet voor betrokkenheid bij de moord op Wiersum maar voor mishandeling van een man in oktober van 2019.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer