Economie
Heineken wint op somber gestemde beurs in Amsterdam

Heineken is woensdag als een van de weinige beursfondsen in de AEX hoger geëindigd. De bierbrouwer maakte bekend de afgelopen zomer iets meer bier te hebben verkocht dan een jaar eerder. De stemming op de aandelenbeurs in Amsterdam had verder te lijden onder bijgestelde verwachtingen van beleggers over renteverlagingen in de Verenigde Staten.

ANP

Heineken eindigde 2,6 procent hoger en was de grootste winnaar van de AEX. De graadmeter van de 25 grootste beursfondsen op het Damrak eindigde 0,8 procent lager, onder andere door verliezen van chipbedrijven.

De grootste daler was AkzoNobel, dat ook met kwartaalcijfers kwam. De verffabrikant zag de omzet en nettowinst dalen in het derde kwartaal, onder andere door tegenslag op de Chinese markt. Ook stegen de kosten bij het concern.

De MidKap verloor ook 0,8 procent, tot 889,93 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot zo’n 0,6 procent.

Bij de kleinere fondsen verloor chemiebedrijf Avantium bijna 11 procent. Dinsdag organiseerde het bedrijf de ceremoniële opening van ’s werelds eerste fabriek voor het bioplastic PEF en woensdag praatte het bedrijf particuliere beleggers bij.

Beleggers kregen veel kwartaalupdates van Europese bedrijven te verwerken. Zo had ook L’Oréal last van tegenvallende verkopen in China. Het Franse cosmeticaconcern eindigde op de beurs in Parijs 2,5 procent lager. In Frankfurt behoorde Deutsche Bank tot de verliezers. Het financiële concern moest meer geld apart zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Beleggers zetten het aandeel van de Duitse bank 0,9 procent lager.

De euro was 1,0780 dollar waard, tegen 1,0809 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent minder op 70,63 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper, op 74,88 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer