Binnenland
Achterstanden WIA-beoordelingen nemen weer toe, verwacht minister

De achterstanden van het UWV bij het beoordelen van mensen die een beroep doen op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA), nemen de komende tijd waarschijnlijk weer toe. Dat schrijft minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij spreekt van „een uitermate vervelende constatering”, omdat mensen daardoor langer in onzekerheid zitten.

ANP

De capaciteit van het UWV om deze sociaal-medische beoordelingen uit te voeren, is de afgelopen tijd toegenomen, maar het aantal aanvragen stijgt ook. Ook speelt mee dat maatregelen die genomen waren om de druk op het UWV te verlichten, binnenkort aflopen. Daar komt nog bij dat het UWV veel tijd en aandacht kwijt is aan het herstel van de fouten in beoordelingen die onlangs aan het licht kwamen.

Het UWV bleek jarenlang WIA-uitkeringen verkeerd te hebben berekend. Daardoor hebben mogelijk tienduizenden mensen te weinig of juist te veel ontvangen. De uitkeringsinstantie is nog aan het uitzoeken hoe groot het probleem is en wat er nodig is om de fouten recht te zetten. Daarnaast wordt bekeken hoe de kwaliteit van de beoordelingen kan worden verbeterd, om herhaling te voorkomen.

Van Hijum ziet „op korte termijn geen voor de hand liggende oplossing” voor de capaciteitsproblemen bij het UWV. „Hiermee blijft er helaas de komende jaren onzekerheid bestaan voor werknemers die langdurig ziek zijn en voor hun (ex-)werkgevers. Ik blijf voor hen al het mogelijke doen om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer