Binnenland
Vader mag medisch dossier van in cel gestorven zoon niet zien

De vader van een man die in mei 2023 in het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) door zelfdoding stierf, mag het medische dossier van zijn zoon niet inzien. Dat is de uitkomst van een kort geding in Den Haag. De vader wil graag inzage, omdat hij denkt dat er niet goed is omgesprongen met zijn kind. De voorzieningenrechter oordeelde echter dat zo’n dossier onder het medisch beroepsgeheim van de hulpverlener in kwestie valt.

ANP

Iedere patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat de informatie die hij met een hulpverlener deelt ook na zijn dood vertrouwelijk blijft, aldus de rechter. „Vanuit menselijk oogpunt valt goed te begrijpen dat de nabestaanden kennis willen nemen van alle beschikbare informatie over de detentieperiode. De vordering moet echter aan de wet worden getoetst. In dit geval kan het medisch beroepsgeheim niet worden doorbroken”, luidt de uitspraak.

De zoon heeft bijvoorbeeld nooit toestemming gegeven om gegevens uit zijn medisch dossier met zijn vader te delen. Ook heeft de vader geen „zwaarwegend belang”, vindt de rechter. " De vader vermoedt weliswaar dat er fouten zijn gemaakt bij de medische behandeling van zijn zoon, maar de rechter oordeelt dat hij dit onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt. Zijn standpunt dat er een medische fout is gemaakt wordt niet ondersteund door de onderzoeksrapporten die naar aanleiding van het overlijden zijn opgesteld.”

De vader kan nog wel een onafhankelijk arts vragen het medisch dossier te bestuderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer