Buitenland
VN-chef in Rusland voor top met onder meer Poetin

VN-chef António Guterres is in de Russische stad Kazan aangekomen om er de top van de groep BRICS bij te wonen. Het is de eerste keer in meer dan twee jaar dat Guterres Rusland bezoekt. Donderdag heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en ze spreken elkaar naar verwachting vooral over de oorlog in Oekraïne.

ANP

Guterres zal waarschijnlijk onder meer beklemtonen dat de veiligheid van de scheepvaart op de Zwarte Zee moet worden gewaarborgd in het belang van de voedsel- en energievoorziening op de wereld. De VN hebben zich samen met Turkije veel ingespannen om de zee voor het vrachtvervoer open te houden.

De top in Kazan wordt druk bezocht. Volgens Russische media is het een van de grootste diplomatieke topconferenties in het land ooit. Dinsdagavond dineerden de leiders van de BRICS en spraken onder meer over Oekraïne. De president van Brazilië moest verstek laten gaan na een valpartij. Poetin spreekt woensdag onder vier ogen de Iraanse president Masoud Pezeshkian. Hij spreekt naar verwachting ook apart met zijn Turkse en zijn Venezolaanse ambtgenoten, Recep Tayyip Erdogan en Nicolás Maduro. Beide landen hebben belangstelling voor het lidmaatschap van de BRICS. Voor Turkije speelt daarbij een belangrijke rol dat het land buiten de EU wordt gehouden. Dinsdag sprak Poetin afzonderlijk met de leiders van onder meer China en India, Xi Jinping en Rarendra Modi

Poetin is dit jaar de voorzitter en gastheer van de groep BRICS. Die is een kwart eeuw geleden opgezet als een economisch overlegorgaan van Brazilië, China, India en Rusland. Ze willen de dominantie van het Westen in de wereldeconomie doorbreken. Zuid-Afrika sloot zich snel aan. Dit jaar zijn Ethiopië, Egypte, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten lid geworden. Saudi-Arabië heeft zich aangemeld en is als volwaardig lid op de top in Kazan. De groep heeft in de loop der jaren een meer geopolitieke lading gekregen, net als gebeurde met de westerse tegenhanger de G7. De BRICS-landen zijn goed voor bijna een derde van het landoppervlak en 45 procent van de wereldbevolking.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp is niet blij met Guterres’ bezoek. Hij zei dinsdag zo’n bezoek heel kwalijk te vinden naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer