Binnenland
Grote bedrijven keren zich tegen bezuinigingen onderwijs

Een reeks grote bedrijven maakt zich zorgen over bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie die het kabinet wil doorvoeren. Onder meer VodafoneZiggo, FrieslandCampina, Randstad en Adyen hebben een brief van VNO-NCW en Universiteiten van Nederland ondertekend met een oproep om juist te investeren in kennis en innovatie.

ANP

De bedrijven spreken van een bezuiniging van 1 miljard euro. Universiteiten van Nederland kwam eerder in een persbericht uit op dat bedrag door onder meer de geplande kortingen op wetenschapsbeurzen, de langstudeerboete en internationale studenten.

„Bezuinigingen op kennis en innovatie zijn in feite een bezuiniging op het toekomstig verdienvermogen van Nederland”, vinden de ondertekenaars. „Onderwijs en onderzoek vormen de ruggengraat van een innovatieve en concurrerende economie.” Ze roepen het kabinet op om „in te zetten op een productieve, concurrerende en wendbare economie van de toekomst en te investeren in de kracht van kennis en innovatie”.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen dat naar deze waarschuwing vanuit het bedrijfsleven wordt geluisterd. Kamerlid Luc Stultiens van GroenLinks-PvdA stelt voor een rondetafelgesprek te houden over de gevolgen van de onderwijsbezuinigingen, en daar naast studenten, docenten en bestuurders ook bedrijven en VNO-NCW uit te nodigen. Dat gesprek moet wat hem betreft gehouden worden voordat de Kamer de onderwijsbegroting behandelt.

D66 sluit zich bij die oproep aan. Partijleider Rob Jetten wil daarnaast een debat over de kwestie met minister-president Dick Schoof. „Niet voor niets spreken zoveel CEO’s zich vandaag uit. De coalitiepartijen, met VVD voorop, kunnen niet zwijgzaam toekijken en dit signaal negeren. Dit is chefsache.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer