Binnenland
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

ANP

Volgens het RIVM gaat het in Duitsland om een reiziger die is teruggekomen uit Afrika. In Zweden was eerder ook een besmetting met de variant vastgesteld bij iemand die kort ervoor in Afrika was geweest.

In Nederland is de nieuwe clade nog niet vastgesteld. Bij een besmetting gaat de patiënt in isolatie om te voorkomen dat anderen besmet raken. De GGD doet dan brononderzoek, om te kijken waar iemand besmet is geraakt, en contactonderzoek, om te kijken wie de virusvariant mogelijk nog meer hebben opgelopen. „De kans dat de nieuwe variant van het virus zich in Nederland verspreidt, is op dit moment klein”, aldus het RIVM.

Patiënten en mensen uit hun directe omgeving kunnen gevaccineerd worden tegen mpox. Bij milde infecties kunnen mensen middelen krijgen tegen symptomen als jeuk en pijn. Ook is er een antiviraal middel beschikbaar om ernstige klachten te verzachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer