Binnenland
Brancheorganisatie: Nederland loopt achter met medicijnonderzoek

Nederland raakt op het gebied van onderzoek naar nieuwe medicijnen steeds meer achterop. Dat concludeert de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) op basis van een dinsdag gepubliceerd onderzoek door het Amerikaanse bedrijf IQVIA, dat wereldwijd nauw samenwerkt met geneesmiddelenfabrikanten en gezondheidsinstellingen.

ANP

Nederlandse patiënten en artsen missen daardoor een kans om vroeg over innovatieve medicijnen te beschikken, waarschuwt de brancheorganisatie. De achteruitgang geldt niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa. Wereldwijd is het aantal klinische studies van bedrijven naar een nieuw medicijn de afgelopen tien jaar flink toegenomen, van ruim 5800 naar bijna 8000, blijkt uit het IQVIA-onderzoek. Maar het aandeel van Europa is in diezelfde periode bijna gehalveerd van 22 procent naar 12 procent.

Jaarlijks doen circa 50.000 mensen in Nederland mee aan studies naar nieuwe medicijnen. Volgens VIG-voorzitter Mark Kramer kunnen patiënten door de medicijnstudies enkele jaren eerder toegang krijgen tot nieuwe, nog niet geregistreerde geneesmiddelen. „Verder is het goed voor onze economie en werkgelegenheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer