Binnenland
Veel minder vitamines en mineralen in gummies dan makers claimen

Multivitamines in de vorm van gummies bevatten veel minder vitamines en mineralen dan de fabrikanten claimen. De Consumentenbond deed onderzoek naar 22 van dergelijke gekleurde gummies voor volwassenen en 27 voor kinderen. „Deze fabrikanten strooien schaamteloos met allerlei niet-kloppende claims. Daarmee misleiden ze consumenten”, stelt de Consumentenbond.

ANP

Kauwtabletten bevatten veel meer vitamines en mineralen, terwijl de gummies gemiddeld 2,5 keer duurder zijn. In de gummies ontbreken drie of vier van de dertien vitamines en tien van de elf belangrijke mineralen. Fabrikanten stellen dat sommige vitamines of mineralen ontbreken omdat de smaak te bitter zou zijn of de kleur te sterk. Zo zit in geen enkele van de onderzochte gummies ijzer of calcium.

Het product dat het slechtst uit het onderzoek kwam, is de Multi Kind Lijnzaadolie van Holland & Barrett. Die bevat slechts vijf vitamines en helemaal geen mineralen. De gummies voor volwassenen van Nordic en het Kruidvat bevatten evenmin mineralen en slechts negen vitamines.

De Consumentenbond roept de fabrikanten op te stoppen met misleiding en overweegt anders een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer