Binnenland
FVD’er Van Houwelingen gaat in beroep tegen boete om nazivlag

Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie gaat in beroep tegen de voorwaardelijke boete van 450 euro die hij van de rechtbank Den Haag moet betalen om een tweet uit 2022 over toenmalig ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken). Hierop is een bewerkte foto te zien van de bewindspersonen die een nazivlag hijsen. De rechter vindt dat „onnodig grievend”. De FVD’er spreekt van „overduidelijk een gerichte uitspraak om de oppositie de mond te snoeren”.

ANP

De rechtbank is wel een stuk richting Van Houwelingen bewogen door hem een voorwaardelijke straf te geven. Daardoor hoeft hij de boete alleen te betalen als hij binnen een jaar weer de fout in gaat. De rechter is hiertoe gekomen omdat het Kamerlid achteraf zijn tweet heeft verwijderd en duidelijk heeft gemaakt dat belediging niet zijn doel was.

Dat stelt Van Houwelingen niet tevreden. „Het gaat om de veroordeling”, zei de politicus na de uitspraak. De FVD’er denkt dat daar een normerende werking van uitgaat waardoor hij en ook anderen zich in de toekomst minder vrij voelen om zich te uiten.

Op de originele foto was een vlag te zien van de Sustainable Development Goals (SDG’s), doelen over bijvoorbeeld armoede die lidstaten van de Verenigde Naties proberen te halen. Van Houwelingen vindt deze „totalitair” en heeft dat punt willen maken met zijn fotobewerking. Dat had hij op een minder beledigende manier kunnen en moeten doen, oordeelt de rechter. De ministers werden volgens de rechtbank op deze manier in „een kwaad daglicht gesteld”.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft via een woordvoerder laten weten niet in hoger beroep te gaan. Hoewel de rechter heeft gekozen voor een voorwaardelijke straf, vindt het OM het „op zijn plaats” dat het geëiste boetebedrag is opgelegd. „Het gaat ons er met name om dat er een signaal wordt afgegeven dat dit soort uitlatingen onnodig grievend zijn en dat heeft de rechtbank duidelijk gedaan”, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer