Economie
Boeing bij stijgers op Wall Street na nieuw loonbod

Boeing behoorde maandag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers hopen dat de staking bij de vliegtuigfabrikant, die al ruim een maand duurt, snel ten einde komt na een nieuw loonbod van het concern. Boeing biedt de ongeveer 33.000 stakende werknemers bij fabrieken in Seattle en Portland een loonsverhoging van 35 procent over een periode van vier jaar.

ANP

De vakbond IAM zal het verbeterde loonbod woensdag voorleggen aan het personeel van Boeing om te stemmen. Die dag komt Boeing ook met cijfers. Het bedrijf heeft al gewaarschuwd voor grote verliezen in het derde kwartaal door de hoge kosten van de staking. Ook meldde Boeing vorige week 17.000 banen te schrappen om kosten te besparen. Dat is ongeveer 10 procent van het personeelsbestand. Het aandeel steeg kort na de opening 3,4 procent.

De algehele stemming op Wall Street was licht negatief, na de nieuwe recordstanden op vrijdag. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 0,1 procent lager op 43.216 punten en de bredere S&P 500-index zakte een fractie tot 5859 punten. Beide graadmeters scherpten vorige week de slotrecords aan en boekten voor de zesde week op rij winst. Dat is de langste winstreeks dit jaar. Techgraadmeter Nasdaq verloor maandag 0,2 procent op 18.445 punten.

Netflix won 0,7 procent. De streamingdienst steeg vrijdag dik 11 procent tot een nieuw recordniveau. De koerssprong volgde op het meest winstgevende kwartaal voor Netflix ooit.

Sirius XM noteerde 1 procent lager. Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van de bekende beursmiljardair Warren Buffett, heeft het belang in het internet- en satellietradiobedrijf verder uitgebreid.

Tesla werd 2 procent goedkoper. De fabrikant van elektrische auto’s maakt woensdag de resultaten bekend. Het bedrijf maakte al bekend in het afgelopen kwartaal meer voertuigen te hebben afgeleverd dan in de voorgaande periode. Andere grote Amerikaanse bedrijven die deze week met cijfers komen, zijn Coca-Cola, IBM en UPS.

De euro was 1,0852 dollar waard, tegen 1,0855 op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 69,87 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 73,61 dollar per vat. De goudprijs scherpte het record verder aan. Vrijdag steeg de prijs van het edelmetaal al voor het eerst boven de 2700 dollar per troy ounce (31,1 gram) door de spanningen in het Midden-Oosten en het vooruitzicht van verdere renteverlagingen in de VS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer