Economie
Eigenaar Douwe Egberts flink hoger op Damrak na nieuwe topman

JDE Peet’s behoorde maandag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De eigenaar van Douwe Egberts, Senseo en Pickwick wil Rafael Oliveira per 1 november benoemen tot nieuwe topman. In maart dit jaar stapte topman Fabien Simon onverwacht op bij het bedrijf. Financieel directeur Scott Gray nam tijdelijk de taken van de topman over, nadat ook interim-topman Luc VandeVelde afgelopen zomer vertrok. JDE Peet’s bevestigde daarnaast op koers te liggen om de doelstellingen voor dit jaar te halen.

ANP

Beleggers reageerden daarnaast op de aankondiging dat investeerder JAB het belang van Mondelez in JDE Peet’s heeft overgenomen voor bijna 2,2 miljard euro. De 86 miljoen aandelen JDE Peet’s van Mondelez werden gekocht voor 25,10 euro per stuk. De verkoopprijs ligt daarmee hoger dan de huidige koers. Het aandeel JDE Peet’s steeg 13,5 procent tot 21,52 euro.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 904,28 punten. De hoofdindex won vrijdag al een half procent, dankzij koersherstel van de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. De MidKap steeg 0,9 procent tot 905,89 punten, onder aanvoering van JDE Peet’s. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,1 procent. Londen klom 0,3 procent.

Chipmachinemaker ASML (plus 0,8 procent) ging verder omhoog, na het herstel op vrijdag, en was samen met Shell (plus 0,9 procent) de sterkste stijger in de AEX. ABN AMRO sloot de rij met een verlies van 1,2 procent. Chipbedrijf Besi, dat later deze week met cijfers komt, daalde 0,4 procent.

Bij de kleinere bedrijven verloor Ebusco 0,8 procent. De noodlijdende fabrikant van elektrische bussen is een rechtszaak gestart tegen een klant voor de betaling van 45 bussen. De order voor deze bussen werd door de niet nader genoemde klant geannuleerd. Het verlies van de order zal volgens de fabrikant een aanzienlijke druk leggen op het werkkapitaal, ofwel het geld dat Ebusco nodig heeft om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen.

De goudprijs scherpte het record verder aan. Vrijdag steeg de prijs van het edelmetaal al voor het eerst boven de 2700 dollar per troy ounce (31,1 gram) door de spanningen in het Midden-Oosten en het vooruitzicht van verdere renteverlagingen in de VS. De euro was 1,0852 dollar waard, tegen 1,0855 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 69,87 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 73,61 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer