Kerk & religieMeditatie
Meditatie: Blindheid
Maarten Luther

„Al mijn vijanden zullen zeer beschaamd en verbaasd worden, zij zullen terugkeren, zij zullen in een ogenblik beschaamd worden.”
Psalm 6:11

Hooghartigen weten niet dat ze dwazen zijn, maar zíj alleen zeggen goede dingen, zo denken zij. Zij doen alleen goede dingen en zíj alleen overdenken heilige zaken. In hun gedachten zijn ze iets bijzonders in vergelijking met anderen en ze kennen daarom maar weinig mensen die hun gelijk zijn. Het is niet anders!

Dit is echter de grootste blindheid op aarde. Immers, hoe meer van deze voortreffelijke eigenschappen ze hebben of menen te hebben, in dezelfde mate zijn ze in de ogen van God verachtelijk en schandelijk. En dat wil de dichter juist: dat ze dat zouden erkennen en inzien. Want ze zouden wel anders worden als ze tot zichzelf zouden komen en van zichzelf zouden schrikken.

„Zich omkeren.” Dat wil zeggen: omdat ze te diep en te ver van God afgekeerd en weggegaan zijn, moeten ze geheel omgekeerd worden.

„En zich plotseling schamen.” Dat wil zeggen: voor zichzelf –inwendig– in hun eigen ogen, omdat ze nu gewend zijn zichzelf geheel in ere te houden. Echter, ook uitwendig voor de mensen, want dat is bevorderlijk voor de inwendige schaamte en schande. Overigens is deze uitwendige schaamte op zichzelf nutteloos. Ja, zelfs schadelijk, als de inwendige schaamte er niet bijkomt.

Maarten Luther,
reformator te Wittenberg

(”De zeven boetpsalmen”, 1525)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Meditatie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer