Consumentwandeling
Het Eiland van Brienenoord moet misschien maar wat onbekend blijven

Al te bekend is het niet, en misschien moet dat maar zo blijven. Het Eiland van Brienenoord, in de wereldstad Rotterdam, is een oase van rust.

De Van Brienenoordbrug, vanaf het Eiland van Brienenoord. beeld RD
De Van Brienenoordbrug, vanaf het Eiland van Brienenoord. beeld RD

Het kost wat moeite om een parkeerplek te vinden, want het eiland is autovrij. Maar bij de Carwash aan de Rotterdamse Stadionweg is nog één plaats over.

Het eiland is onderdeel van het Rondje Stadionpark , een recreatieve route van 5 kilometer in Rotterdam-Zuid.

Lopend gaat het over de Ben Schopbrug. De allereerste indruk van de vroegere Slijkplaat is nog niet heel positief: het pad voert langs volkstuinen en struikgewas. Maar al snel volgt een grasachtig landschap, vol bloemen. Rechts loopt het Zuiddiepje, een nevenwater van de Nieuwe Maas. Aan de overkant ligt IJsselmonde.

Ooit was IJsselmonde een dorp. Een informatiebord citeert een bewoner: „Het dorp IJsselmonde, zoals wij dat kenden? Dat werd door de brug doormidden gesneden, en komt nooit meer terug.” Er klinkt iets van heimwee in door, en je kunt je er iets bij voorstellen – zeker als je in de verte de toren van de 575 jaar oude Adriaen Janszkerk ziet staan.

„De brug”, dat is de Van Brienenoordbrug. De dubbele boogbrug, 70 meter hoog, dateert uit 1965, althans het oostelijke deel ervan. De westboog kwam er in 1989-1990 bij. Oudere lezers herinneren zich misschien nog de paginagrote advertentie van bouwer Grootint: „Hij ligt er!”

Even later loop je onder de brug door. Boven je de twaalf rijstroken van de A16. Het geluid van de voortrazende vrachtauto’s is overweldigend. En: wát een pijlers! Onwillekeurig vraag je je af wat het wil zeggen dat de brug „hoognodig” gerenoveerd moet worden.

Steeds verder verwijdert het pad zich weer van de ”Brienenoord”, verder gaat het langs de Nieuwe Maas. Nooit geweten dat de rivier al vrij snel een bocht naar rechts neemt, richting Rotterdam-Centrum met zijn Willemsbrug en Erasmusbrug.

Aan de uiterste punt van het eiland bevindt zich een voormalig bouwdok. Bij een stalen uitkijkpunt, Waterwoud, zijn strekdammen aangebracht, bedoeld om de natuur, via de werking van de getijden, haar gang te laten gaan. Een meeuwenkolonie vliegt op, luid krijsend.

Dan voert de weg weer terug. En blijkt bij de Stadionweg hoe druk Rotterdam écht is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RDMagazine
Buiten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer