Onder de zuidelijke toerit naar de Van Brienenoordbrug in Rotterdam ligt het dijkdorp IJsselmonde. Het oudste rijksmonument van dit stadsdeel, de Adriaen Janszkerk, jubileert.
Als de Adriaen Janszkerk helemaal vol zit –dat gebeurt alleen nog bij speciale gelegenheden– zitten er zo’n 300 mensen. In het schip staan roodbruine banken en losse stoelen. In het liturgisch centrum bevinden zich de kansel, een doopvont, een avondmaalstafel, een vleugel onder een zwart laken en een drumstel. Links van de preekstoel hangt de Wet des Heeren uitgeschilderd: ”God sprak al deze woorden…” Rechts ervan hangt de tekst van het Onze Vader, ”Het allervoornaamste gebed”.
Nieuwe wegen
In een van de zijbeuken staat Ferdinand de Ron, pionier en bestuurslid van Stichting Behoud Adriaen Janszkerk. Hij zegt: „Een jaar of tien geleden leek de gemeente op te houden te bestaan. De gemeente was grotendeels vergrijsd. Inmiddels zitten we op zondag weer met ruim honderd mensen in de kerk.”
Er is bewust naar nieuwe wegen gezocht om een levendige geloofsgemeenschap te zijn, zegt De Ron. „De traditionele diensten zijn wel voorbij. We zijn op zoek gegaan naar wat de gemeente en de wijk nodig hadden, hoe we de buurt kunnen laten delen in de liefde van God. We proberen kerk te zijn in de wijk. We organiseren verschillende activiteiten en trekken eropuit de wijk in. We gaan bijvoorbeeld vuilprikken in de buurt. Dan gebeurt het wel dat iemand vraagt: „Waarom doen jullie dat?” Dat geeft vaak mooie gesprekken. Mensen uit de buurt denken bij de kerk al gauw: dat is dat oude gebouw daar. We willen echter geen gebouw zijn, maar een levende kerk. We willen zelf kerk zijn. Dat leggen we dan uit. Zo kun je ook verbinding leggen.”
„We gaan bijvoorbeeld vuilprikken in de buurt; soms vraagt dan iemand: waarom doen jullie dat? ” - Ferdinand de Ron, pionier en bestuurslid Stichting Behoud Adriaen Janszkerk
Acht zuilen
Acht witgeschilderde zuilen houden het gebouw hoog. Aan weerszijden zijn in de transepten galerijen aangebracht. Boven de kansel staat het orgel van de Rotterdamse firma Van der Haspel, Schölgens en Van der Weyde, uit 1868. De Ron: „Elke vijfde zondag van de maand gebruiken we het orgel. De andere zondagen gebruiken we de vleugel en speelt de band. Verder wordt het orgel regelmatig bespeeld bij rouw- en trouwdiensten en concerten.”
In de ruimte voor de crèche zijn inmiddels ook aangeschoven Robin Veth en Patrick Vink, respectievelijk penningmeester en voorzitter van Stichting Behoud Adriaen Janszkerk. Wat motiveert hen in hun zorg voor dit kerkgebouw?
Veth: „Dit prachtige gebouw willen we behouden voor toekomstige generaties. Vanuit deze plaats wordt het Evangelie van Jezus verkondigd. We willen een licht zijn in deze wereld.”
Vink: „We doen er ons best voor dat mensen de weg naar de kerk weer weten te vinden, anders zouden de mensen nooit met de Bijbelse boodschap in aanraking komen.”
Twee jubilea
De Adriaen Janszkerk bestaat 575 jaar. Honderd jaar geleden werd het kerkgebouw uitgebreid en gerestaureerd. Op zaterdag 8 juni viert de gemeente deze beide jubilea met de buurtbewoners en andere belangstellenden. Er zijn dan in het kerkgebouw en op het kerkplein activiteiten voor jong en oud. Er loopt ook een foto-expositie over de geschiedenis van de kerk en van de wijk IJsselmonde (zie www.adriaenjanszkerk.nl ).