China verlaagt opnieuw rentetarieven om economie te steunen
De Chinese centrale bank heeft opnieuw twee belangrijke rentetarieven verlaagd. Met de lagere leenkosten willen de beleidsmakers de consumptiebestedingen en bedrijfsinvesteringen stimuleren en het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aanjagen.
China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat de Chinese economie in het derde kwartaal met 4,6 procent is gegroeid. Dat was de traagste groei in anderhalf jaar tijd. Beijing streeft voor dit jaar naar een groei van 5 procent.
Het rentetarief voor eenjarige leningen, dat dient als maatstaf voor bedrijfsleningen en leningen voor huishoudens, ging omlaag van 3,35 procent naar 3,10 procent. De rente voor leningen met een looptijd van vijf jaar, die dient als maatstaf voor de meeste hypotheken in het land, werd verlaagd van 3,85 procent naar 3,60 procent. Beide tarieven werden voor het laatst verlaagd in juli en bevinden zich nu op historisch lage niveaus.
De gouverneur van de Chinese centrale bank had vrijdag tijdens een forum in Beijing al aangegeven dat de rentetarieven met 20 tot 25 basispunten zouden worden verlaagd. De uiteindelijke verlaging lag daarmee aan de bovenkant van die voorspelling. Economen hadden vooraf gerekend op een verlaging met 20 basispunten.
Ook gaf de gouverneur vrijdag aan dat de kapitaaleisen voor banken tegen het einde van het jaar nog eens zouden kunnen worden verlaagd. Doordat banken minder geld als buffer hoeven aan te houden, wordt meer geld vrijgemaakt voor leningen.
Om de groei aan te jagen en het doel te bereiken heeft de Chinese overheid dit jaar al een reeks steunmaatregelen aangekondigd om de huizenmarkt uit het slop te trekken en de kredietverstrekking door banken te stimuleren. Zo werden onder meer de regels voor de aankoop van een tweede huis versoepeld en werden vorige maand de kapitaaleisen voor banken verlaagd.