Buitenland
Heel Cuba zonder elektriciteit na weken stroomstoringen

In Cuba is het nationale elektriciteitsnet uitgevallen, waardoor het hele eiland zonder stroom zit. Het communistische land heeft al langer last van stroomstoringen en volgens de premier komt dat vooral door brandstoftekorten. De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel zegt dat de overheid „niet zal rusten tot het hersteld is”.

ANP

De regering sloot eerder op de dag al scholen en niet-essentiële industrie om ervoor te zorgen dat het stroomnet kon blijven draaien, maar rond het middaguur stopte de belangrijkste elektriciteitscentrale van het land er helemaal mee. Sindsdien zitten zo’n 10 miljoen mensen zonder stroom. De autoriteiten weten niet hoelang het duurt voordat het probleem is opgelost.

Premier Manuel Marrero wijt de vele stroomstoringen van de laatste weken aan een „perfecte storm”: een verouderd netwerk, een toenemende vraag naar stroom en vooral grote brandstoftekorten. Cuba krijgt steeds minder brandstoffen binnen uit landen als Venezuela, Mexico en Rusland, die hun eigen grondstoffen meer gebruiken. Ook heeft het land last van Amerikaanse sancties. Bovendien kunnen schepen met brandstoffen het eiland de laatste weken moeilijk bereiken door de harde wind na orkaan Milton.

Marrero hield donderdag nog een televisietoespraak over de stroomcrisis, maar had daarbij ook veel last van de storingen. Zijn speech werd daardoor uren uitgesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer