Economie
Fitnessketen Basic-Fit in trek op Damrak na cijfers

Het aandeel Basic-Fit was vrijdag in trek bij beleggers op de Amsterdamse beurs dankzij resultaten die goed werden ontvangen. Ook de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI stonden bij de stijgers op het Damrak, na de forse koersverliezen eerder deze week.

ANP

Basic-Fit was koploper in de MidKap met een plus van 4,5 procent. De sportschoolketen boekte in de eerste negen maanden van het jaar flink meer omzet en zag het aantal leden stijgen tot 4,2 miljoen. Topman René Moos sprak van een aanhoudende sterke groei. Ook ligt het bedrijf volgens hem goed op schema om de doelstellingen voor dit jaar te halen.

De AEX-index ging met een plus van 0,5 procent op 903,41 punten het weekend in. De MidKap klom 0,1 procent tot 897,60 punten. In Frankfurt en Parijs waren winsten van 0,4 procent op de borden te zien. Londen verloor 0,3 procent, ondanks een onverwachte stijging van de Britse winkelverkopen in september.

ASML voerde de AEX aan met een winst van 4,8 procent. De chipmachinemaker zag eerder deze week ongeveer een vijfde van zijn beurswaarde verdampen door een tegenvallend kwartaalbericht. Persbureau Reuters meldde vrijdag dat het Zuid-Koreaanse Samsung een van de klanten is van ASML die bestellingen voor nieuwe chipmachines heeft uitgesteld. Branchegenoot Besi, die volgende week met resultaten komt, steeg 2,8 procent. ASMI werd ruim 1 procent duurder.

Ook Prosus deed het goed met een plus van 2,2 procent, dankzij een sterke koerswinst van Tencent in Hongkong. De techinvesteerder is grootaandeelhouder van dat Chinese internet- en gamebedrijf.

Randstad ging 2,1 procent vooruit. De uitzender, die volgende week met cijfers komt, zakte een dag eerder nog 5 procent door zwakke resultaten van concurrent Manpower. Informatieleveranciers RELX en Wolters Kluwer waren hekkensluiters in de AEX met minnen tot 1,3 procent.

Vastgoedbedrijf WDP zakte 5 procent bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 na teleurstellende resultaten.

De euro was 1,0855 dollar waard, tegen 1,0836 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 68,94 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 72,74 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer