Binnenland
Verkenner nieuwe coalitie Groningen komt woensdag met advies

Oud-burgemeester Peter den Oudsten, die de opdracht heeft gekregen om te onderzoeken welke nieuwe coalitie mogelijk is in de provincie Groningen, presenteert komende woensdag zijn advies aan Provinciale Staten. De provincie meldt dat Den Oudsten in de afgelopen twee weken als verkenner gesprekken heeft gevoerd met alle veertien Statenfracties.

ANP

Doel was te onderzoeken „welke mogelijkheden er zijn om tot een nieuwe samenwerking te komen die de basis kan vormen voor een stabiel bestuur”.

De ChristenUnie maakte op 25 september een eind aan de politieke samenwerking in de Groningse coalitie, omdat de BoerBurgerBeweging en Groninger Belang tegen een plan voor een windpark hadden gestemd. Het college van Gedeputeerde Staten, waar ook de PvdA in zat, had afgesproken geen nieuwe windparken op land toe te staan, maar oude projecten doorgang te laten vinden.

Op voorspraak van de BBB, de grootste fractie in Groningen met twaalf van de 43 zetels, werd Den Oudsten benaderd om de mogelijkheden in beeld te brengen voor het vormen van een nieuwe coalitie. Hij is op 4 oktober met zijn verkenning begonnen. Het huidige college van Gedeputeerde Staten blijft aan het werk totdat er een nieuwe coalitie is gevormd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer