Binnenland
Agema belooft toch geld te steken in voorbereiding op pandemie

Zorgminister Fleur Agema belooft toch geld te steken in een programma dat Nederland moet voorbereiden op een toekomstige pandemie. Een in het hoofdlijnenakkoord afgesproken bezuiniging van 300 miljoen euro op het programma Pandemische Paraatheid leidt onder meer bij koepelvereniging GGD GHOR Nederland tot zorgen. De minister belooft op zoek te gaan naar „alternatieve financiering”, schrijft ze op X. De bewindsvrouw verzekert dat het programma nog doorgaat in 2025.

ANP

Donderdag borrelden de zorgen opnieuw op toen Agema in een Kamerbrief duidelijk maakte hoe de bezuinigingen precies vorm zouden krijgen. „Ik ben me bewust van de onwenselijkheid van de bezuinigingen op het programma Pandemische Paraatheid”, zegt de minister daar nu over. De minister zegt niet aan welke alternatieve manieren ze denkt om het programma financieel in de lucht te houden.

Volgend jaar komt er geen nieuw beleid ter voorbereiding op toekomstige pandemieën, maar zullen de plannen die in gang zijn gezet nog doorgaan. Halverwege 2025 verwacht de bewindsvrouw meer duidelijkheid te kunnen geven over de gevolgen van de bezuiniging voor 2026 en daarna.

Agema wijst erop dat het kabinet onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) werkt aan nieuw ‘weerbaarheidsbeleid’. Hierbij zal ook worden gesproken over de bezuinigingen op pandemische paraatheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer