Binnenland
Minister Brekelmans: Oekraïne-oorlog is industrie-oorlog geworden

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is geëvolueerd tot een industriële oorlog, waardoor deze waarschijnlijk nog jaren kan duren. Dat heeft minister van Defensie Ruben Brekelmans gezegd na afloop van een vergadering met zijn collega’s van de 32 NAVO-landen.

ANP

Het vinden van een uitweg voor de situatie van Oekraïne „gaat uiteindelijk over de versterking van onze industriële capaciteit”, zei Brekelmans. „Het is dus een industriële oorlog geworden.” Alle NAVO-bondgenoten hebben allang naar de eigen voorraden gekeken om Oekraïne te helpen en zijn ook al op wereldwijde zoektocht gegaan naar landen met voorraden, licht Brekelmans toe.

„We zien dat de militaire productie van Rusland groot is en niet alleen dit jaar, maar ook in de komende jaren alleen maar groeit. Dus dan weet je dat onze eigen voorraden niet volstaan.” Het opzetten van een uitgebreidere wapenindustrie is dus prioriteit, want „Oekraïne moet de overhand terugkrijgen”.

Daarna is het aan Oekraïne om te beslissen onder welke voorwaarden het vrede met Rusland wil sluiten, zegt Brekelmans „Ik ben zeker bang dat dit nog een hele tijd zal duren en dat de oorlog volgend jaar niet zal eindigen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer