Economie
Apple’s nieuwe iPhone 16 verkoopt beter in China dan voorganger

De nieuwe iPhone 16 van het Amerikaanse technologieconcern Apple verkoopt tot nu toe beter in China dan het voorgaande model. Volgens gegevens van Counterpoint Research liggen de verkopen van de in september gepresenteerde iPhone 16 in de eerste drie weken zo’n 20 procent hoger vergeleken met het vorige model uit 2023.

ANP

Chinese consumenten lijken vooral over te stappen op de duurdere iPhone-modellen. De verkoop van de topmodellen Pro en Pro Max steeg met 44 procent vergeleken met de topmodellen van de iPhone 15 vorig jaar. „Gezien de soepele opstart van de productie, de consistente prijsstrategie en de eerste golf van upgrades door bestaande iPhone-gebruikers, heeft de iPhone 16-serie een aanzienlijke groei doorgemaakt op de Chinese binnenlandse markt”, stelt onderzoeksanalist Ivan Lam van Counterpoint.

De eerste verkoopcijfers suggereren volgens de analist dat de eerste verkoopweken van de nieuwe iPhone dit jaar beter verlopen dan vorig jaar. De iPhone 15 kampte vorig jaar met productieproblemen, waardoor de Chinese verkopen in de eerste weken na de introductie waarschijnlijk werden gedrukt. Ook had de iPhone 15 in China last van de stevige concurrentie van de Mate 60-serie van Huawei. Die serie van smartphones van de Chinese fabrikant verkoopt nog altijd goed in het land.

Onderzoeksbureau Canalys meldde eerder al dat Apple zijn beste derde kwartaal ooit achter de rug heeft. De iPhone-maker bleef daarbij nog maar nipt achter bij de Zuid-Koreaanse concurrent Samsung als verkoper van de meeste smartphones wereldwijd. De twee rivalen gaan nek aan nek met allebei een marktaandeel van 18 procent. Het Chinese Xiaomi volgt op enige afstand van de twee marktleiders met een marktaandeel van 14 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer