Economie
VNO-NCW blij dat mensen met zwaar werk eerder kunnen stoppen

Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt „heel erg blij” te zijn dat er nu een akkoord is dat ervoor zorgt dat mensen met zwaar werk makkelijker eerder kunnen stoppen. Volgens voorzitter Ingrid Thijssen zorgt de nieuwe regeling er eveneens voor dat mensen gezond hun AOW-leeftijd kunnen halen. „Maar ook dat mensen die een klein pensioen opgebouwd hebben, makkelijker met vroegpensioen kunnen als ze echt zwaar werk doen.”

ANP

Volgens Thijssen was de nieuwe Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU) een „ingewikkeld vraagstuk”. „Want ik denk dat iedereen, iedere Nederlander het over eens is, dat we mensen die echt zwaar werk doen en dat lang doen, het gunnen dat ze met vroegpensioen kunnen. En tegelijkertijd snapt ook iedereen, we moeten niet een nieuwe VUT-cultuur gaan hebben. Dat kunnen we ons helemaal niet veroorloven als land. Want wie houdt dan straks de samenleving nog draaiend als mensen massaal met vroegpensioen zouden gaan?”

Het akkoord moet nu in cao-onderhandelingen verder vorm krijgen. De voorzitter is niet bang dat dat tot problemen zal leiden, „omdat zowel werknemers, maar ook werkgevers heel graag wilden dat deze regeling voortgezet wordt”. Volgens Thijssen vinden werkgevers het ook belangrijk dat als hun medewerkers lang zwaar werk doen, ze met vroegpensioen kunnen. „Tegelijkertijd moet er ook van werkgevers verwacht worden dat zij werken aan zware beroepen en zwaar werk lichter maken.” Of bijvoorbeeld mensen eerder begeleiden naar een functie met minder zwaar werk, aldus de voorzitter.

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) maakte vrijdag bekend dat hij samen met de vakbonden en werkgevers een akkoord heeft bereikt over de vroegpensioenregeling voor zware beroepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer