Economie
Bonden, werkgevers en ministerie zijn akkoord over vroegpensioen

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling voor zware beroepen. Dit melden het ministerie en vakbond FNV. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen, maar de nieuwe regeling is permanent geldig. In cao-onderhandelingen wordt afgesproken welke beroepen er precies onder vallen.

ANP

Door in de nieuwe Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU) gerichter afspraken te maken „komt vervroegd uittreden met een RVU terecht waar dat nodig en verantwoord is”, staat in de Kamerbrief. Dit was een wens van het ministerie, omdat de arbeidsmarkt al krap is.

In de nieuwe regeling is ook afgesproken dat er per werknemer tot 300 euro per maand extra bij kan komen. Het gaat volgens FNV-bestuurder Piet Rietman om een fiscale vrijstelling die werkgevers kunnen uitkeren aan werknemers en geldt drie jaar, totdat de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Over de precieze hoogte worden afspraken gemaakt in cao-onderhandelingen.

Verder is afgesproken dat elke drie jaar wordt gekeken of de nieuwe regeling goed werkt en of niet te veel mensen er gebruik van kunnen maken. Als meer dan 15.000 mensen hieronder vallen, gaan het kabinet en vakbonden met elkaar in gesprek over „de oorzaken, de gerichtheid en bijsturen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer