Economie
Koers TSMC naar record om grote vraag naar AI-chips

De koers van TSMC heeft vrijdag een recordhoogte bereikt dankzij de vele aandacht voor kunstmatige intelligentie (AI) en onverwacht hoge kwartaalresultaten. De Taiwanese chipmaker is met een beurswaarde van 28 biljoen Taiwanese dollar het meest waardevolle bedrijf van Azië.

ANP

Kort na de opening van de beurs in Taiwan steeg de koers van TSMC naar 1100 Taiwanese dollar (31,61 euro). Dat is 20 dollar hoger dan het vorige record van 11 juli. Toch denken analisten dat de koers nog verder kan stijgen.

TSMC produceert chips op verzoek van bedrijven zoals Apple en Nvidia. Het bedrijf verhoogde de omzetverwachtingen voor volgend jaar en denkt daarbij dat de komende vijf jaar sowieso „gezond” zullen zijn.

Door de opvallende resultaten is TSMC volgens techwebsite The Information in het vizier van het Amerikaanse ministerie van Handel gekomen. Er zou een onderzoek lopen naar de banden die TSMC mogelijk met het Chinese Huawei heeft. Door Amerikaanse exportsancties mag de Taiwanese chipmaker niet zomaar aan dat bedrijf leveren. TSMC laat desgevraagd een persbureau Reuters weten dat het zich aan de wet houdt en „snelle actie” zal ondernemen om die na te leven als dat niet het geval blijkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer