EconomieKwestie
Wat kan er gedaan worden om de huidige giftenaftrek te behouden?

Een van de plannen in het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen is het beperken van de giftenaftrek. Kan er geen oplossing gevonden worden om de giftenaftrekregeling in haar huidige vorm te behouden?

Bert van der Laan
30 May 2024 14:49
beeld RD
beeld RD

Het is niet voor de eerste keer dat de giftenaftrekregeling ter discussie staat. Diverse keren werd aangekondigd om deze regeling te versoberen of af te schaffen. Naast het budgettaire motief voerde de regering vooral aan dat de regeling uitvoeringstechnisch complex was. Controle door de Belastingdienst zou ook ingewikkeld zijn.

Bert van der Laan. beeld Visser&Visser. 

In Nederland dient de belastingplichtige (een natuurlijk persoon) zelf de giften in de aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Sinds een aantal jaren moet daarbij ook de goededoelenorganisatie die de giften ontvangt, worden vermeld. Wie aan veel verschillende goede doelen giften doet, heeft in de afgelopen maanden bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting ervaren dat dit een tijdrovende klus is. Daarnaast heb ik vanuit mijn ervaring als belastingadviseur gezien dat het invullen van de giften foutgevoelig is.

„Laten we het werk dat maatschappelijke organisaties doen voor ons land niet onderschatten en blijven steunen”

In de afgelopen jaren laaide meerdere keren de discussie op over het al dan niet afschaffen van de giftenaftrekregeling. Dit was voor mij de aanleiding om hierover een masterscriptie te schrijven, waarmee ik begin 2020 mijn studie fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit heb afgerond. Ik heb vergelijkend onderzoek uitgevoerd naar de giftenaftrekregelingen in een aantal andere Europese landen, waaronder België, Noorwegen en Oostenrijk.

In België worden de gedane giften geadministreerd door de goededoelenorganisatie en doorgegeven aan de Belgische belastingdienst. Die giften worden opgenomen in de vooraf ingevulde aangifte van de belastingplichtige.

In Noorwegen dienen de giften ook door de goededoelenorganisatie doorgegeven te worden aan de Noorse belastingdienst, waarna deze worden opgenomen in de vooraf ingevulde aangifte.

Als kan worden gerealiseerd dat de gedane giften worden opgenomen in de vooraf ingevulde aangifte, dan is controle door de Belastingdienst veel eenvoudiger. beeld donerenaangoededoelen.nl

In Oostenrijk moet de belastingplichtige gegevens doorgeven aan de goededoelenorganisatie waaraan de gift is gedaan. Deze goededoelenorganisatie moet de gegevens doorgeven aan de Oostenrijkse belastingdienst, die er op zijn beurt weer voor zorgt dat de giften worden opgenomen in de vooraf ingevulde aangifte.

Naar mijn mening kan de Nederlandse Belastingdienst veel leren van de giftenaftrekregelingen in bovenstaande landen. Door het automatiseren van deze gegevens kan een flinke stap worden gezet. Als kan worden gerealiseerd dat de gedane giften worden opgenomen in de vooraf ingevulde aangifte, dan is controle door de Belastingdienst veel eenvoudiger.

De kosten die daarmee bespaard kunnen worden, zouden wat mij betreft gebruikt kunnen worden om de giftenaftrekregeling niet verder te versoberen. Laten we het werk dat maatschappelijke organisaties doen voor ons land niet onderschatten en blijven steunen.

De auteur is belastingadviseur bij Visser & Visser.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer