Binnenland
Minder Amsterdammers krijgen compensatie warmtenet dan geschat

Zo’n achthonderd huishoudens in Amsterdam-West en Amsterdam-Noord krijgen dit jaar een compensatie van 159 euro voor hoge kosten om hun aansluiting op het warmtenet, laat de gemeente donderdag weten. Afgelopen zomer meldde de gemeente 4 miljoen euro uit trekken om de komende jaren ruim 2000 huishoudens te compenseren. Dat minder huishoudens compensatie krijgen dan van tevoren was verwacht, komt omdat in eerste instantie „nog niet scherp was aan wie de belofte was gedaan”, aldus een woordvoerder van wethouder Dirk de Jager (Volkshuisvestiging) na een bericht van Het Parool.

De vergoeding wordt betaald uit het Klimaatfonds, waarvoor een schatting van het aantal huishoudens moest worden gedaan. „Die was aan de ruime kant”, aldus de woordvoerder. De gemeente meldt nu dat de compensatie geldt voor huurders die na een renovatie terugkeerden naar hun eigen woning of verhuisden naar een woning binnen hetzelfde renovatieproject. „Dit zijn de huurders met wie is gecommuniceerd dat aansluiting op het stadswarmtenet niet duurder zou zijn dan op aardgas. Daarom vinden de gemeente en woningcorporaties dat zij gecompenseerd moeten worden, nu zij door de stijging van het vastrecht tóch geconfronteerd worden met hogere prijzen”, schrijft De Jager in een raadsbrief.

Voor bewoners die nieuw in de wooncomplexen zijn komen wonen of die ergens anders wonen, is geen compensatie. Ook voor hen is de verhoging van de tarieven voor warmtenet „uiterst vervelend, maar hen zijn geen toezeggingen gedaan door de gemeente. Om voor deze groep huurders te komen tot een oplossing zijn structurele maatregelen nodig die de energietransitie betaalbaar maken voor iedereen. De gemeente lobbyt daarvoor bij het Rijk samen met anderen”, aldus De Jager.

De regeling voor de gecompenseerde huishoudens loopt tot en met 2032.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer