Binnenland
Gebrek aan afspraken leidde tot spanningen bij Holwerd aan Zee

De ontwikkeling van het natuur- en recreatieproject in het noordoosten van Friesland Holwerd aan Zee leed onder spanningen tussen deelnemers aan de stuurgroep. Volgens de Noordelijke Rekenkamer leidde een gebrek aan heldere afspraken en verschillende verwachtingen tot spanningen tussen de initiatiefnemers en de overheden.

De provincie Friesland werkt inmiddels niet meer aan het project Holwerd aan Zee. Het was een initiatief van inwoners uit het dorp Holwert om de dijk door te steken en een natuur- en recreatieplas bij het dorp te maken. Het plan was bedoeld om het toekomstperspectief voor het dorp te verbeteren.

Het dorp Holwert houdt sinds 2023 de Friese spelling met een t aan, maar het project Holwerd aan Zee begon in 2013 en werd nog met een d geschreven.

Met het project was ongeveer 10 miljoen euro gemoeid, maar de provincie stopte er eerder dit jaar mee, omdat het niet verantwoordelijk wilde worden voor onderhoud en beheer. Eerder stapte het Wetterskip Fryslân al uit het project.

De Noordelijke Rekenkamer deed onderzoek naar de informatievoorziening rond het project. De conclusie is dat die over het algemeen goed was, maar dat een aantal punten beter moeten in de toekomst. Zo liepen de verwachtingen van de initiatiefnemers van het project en de provincie erg uiteen. Dat had voorkomen kunnen worden door van tevoren een betere samenwerkingsovereenkomst te sluiten.

Ook werden Provinciale Staten niet op de hoogte gehouden van de problemen binnen de stuurgroep van het project. GS zeggen in een bestuurlijke reactie dit in het vervolg wel te gaan doen. Het dagelijkse provinciebestuur gaat bij andere projecten de Staten ook beter informeren over kosten- en batenanalyses.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer