Binnenland
Maandag mogelijk actie en tegenactie in IJmuiden rond cruiseschip

De gemeente Velsen treft voorbereidingen om een mogelijk treffen komende maandag in IJmuiden tussen activisten van Extinction Rebellion (XR) en tegendemonstranten. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt berichtgeving hierover door NH Nieuws. De twee groepen hebben volgens de woordvoerder demonstraties aangekondigd rondom de aankomst van cruiseschip MSC Virtuosa.

Dat schip wordt rond 08.30 uur verwacht bij de sluizen van IJmuiden om door te varen naar Amsterdam. Maar XR heeft aangekondigd het schip te willen weren door de sluis te blokkeren. De actiegroep voerde de afgelopen tijd wel vaker actie in de Noord-Hollandse plaats tegen „de schadelijke impact op het klimaat” van cruiseschepen.

De tegenstanders van XR wijzen er tegen NH Nieuws op dat de sluizen en schepen hun broodwinning zijn en dat het schip gewoon zijn weg moet kunnen vervolgen. Een organisator van het tegenprotest laat de nieuwssite weten dat hij pleit voor een geweldloos tegengeluid, maar zegt ook: „Ik heb niet iedereen in de hand.”

Een woordvoerder van XR zegt zich daarover zorgen te maken. Volgens hem worden er op social media door die tegenstanders doodsbedreigingen geuit met teksten als: ‘we pakken jullie en gooien jullie in het water’. Vorige maand waren er in IJmuiden bij een actie van XR ook al tegenstanders aanwezig die volgens hem intimiderend waren en onder meer banden van auto’s van activisten lek staken.

De gemeentewoordvoerder zegt dat voorbereidingen worden getroffen, onder meer door de politie, waarbij de inzet is om de protesten vreedzaam te laten verlopen. Daarbij wordt rekening gehouden met „meerdere scenario’s”.

Op social media kondigt XR ook later op maandag een actie aan tegen cruiseschepen. Die staat gepland tussen 16.00 en 19.00 uur bij de Passenger Terminal Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer