Binnenland
Onduidelijkheid rond uitstootvrije zones na Kamerdebat

Voor wie gelden de uitstootvrije zones die volgend jaar ingaan, en hoelang? Daarover is donderdag in een Kamerdebat onduidelijkheid ontstaan. Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) had het over uitstel, maar erkende ook dat hij te laat is om nog iets aan de ingangsdatum van 1 januari 2025 te veranderen.

Vanaf de jaarwisseling gelden in de binnensteden van de eerste veertien gemeenten de zogeheten zero-emissiezones waar de meest vervuilende bedrijfswagens niet meer welkom zijn. Stapsgewijs worden steeds meer bedrijfsauto’s en vrachtwagens uit de gebieden geweerd, tot er in 2030 alleen nog bedrijfswagens zonder uitstoot de zones in mogen. Ondernemers kunnen om allerlei reden een uitzondering aanvragen, waaronder geldgebrek.

De coalitiepartijen hebben in het hoofdlijnenakkoord afgesproken om te kijken naar de mogelijkheden voor uitstel. In het debat van deze donderdag uitten de vier partijen zorgen over de gevolgen van de zones voor ondernemers, en vroeg met name de PVV om uitstel. Jansen zal zijn eigen partij waarschijnlijk moeten teleurstellen, maar dat wil hij nog niet toegeven.

„De zero-emissiezones kunnen er hoe dan ook komen, omdat de gemeente daar zelf over gaat”, zei Jansen na het debat tegen ANP. „Het kabinet gaat zich ook nog buigen over de passage in het hoofdlijnenakkoord, en daar nemen we ook de uitkomsten van het debat van vandaag in mee.”

Enerzijds lijkt de ingang op 1 januari dus vast te staan, anderzijds wordt nog steeds van uitstel gesproken. Jansen: „Het kan ook zijn dat een aantal sectoren worden uitgesloten die mogelijk nadeel ervan zouden kunnen ondervinden. Denk aan marktkooplui, denk aan kleine zelfstandigen, denk aan de onderhoudsmonteur die bij een kerk reparaties uitvoert.” Zulke uitzonderingen zouden hoe dan ook pas na 1 januari ingaan. „Ik sluit op dit moment helemaal niets uit”, zei de staatssecretaris

Gemeenten en bedrijven zijn al enkele jaren bezig met voorbereidingen voor de zones en willen juist duidelijkheid. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemde uitstel eerder „zeer nadelig”. Onderzoeksbureau Berenschot schreef dat de politieke discussies worden gezien als „ruis in het proces”.

„Ik denk dat wij altijd heel helder zijn geweest”, zei Jansen. „Ik heb een kleine maand geleden contact gehad met de gemeentes die tot invoering willen overgaan. Daar heb ik heel duidelijk aangegeven: we hebben nog geen besluit genomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer