Binnenland
NCTV: flinke druk uit landen als China op diaspora in Nederland

Landen als China en Rusland zetten in Nederland wonende landgenoten flink onder druk om bijvoorbeeld te spioneren, schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een rapport. De bemoeienis van zulke landen op deze diasporagemeenschappen is moeilijk in cijfers uit te drukken volgens onderzoekers, maar de impact is „waarschijnlijk aanzienlijk”. NCTV en ook inlichtingendienst AIVD zien deze statelijke inmenging als een „gevaar voor de Nederlandse democratische rechtsorde en daarmee voor de nationale veiligheid”.

De immigranten worden door landen met repressieve regimes vaak beschouwd als hun onderdanen. Ze worden bijvoorbeeld onder druk gezet met het dreigement dat hun paspoort wordt ingetrokken, door familieleden te intimideren en soms zelfs door middel van mishandeling, ontvoering of (poging tot) moord, schrijft de NCTV. Dat kan ook gebeuren via tussenpersonen die niet direct te herleiden zijn tot het thuisland, zoals criminelen of hackersgroepen.

De onderzoekers geven geen complete lijst van landen die zich schuldig zouden maken aan deze praktijken. Maar in het rapport wordt onder meer melding gemaakt van (vermoedelijke) druk uit China, Rusland, Eritrea, Iran, Syrië en Saudi-Arabië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer