Buitenland
Zelensky wil dat Westen opschiet met steun langeafstandsraketten

e BRUSSEL (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag van een groot aantal EU-lidstaten „volledige steun” gekregen voor zijn zogeheten overwinningsplan. Specifieke landen noemde hij niet tijdens een persconferentie na afloop van het besloten overleg met de EU-lidstaten. Maar aan alleen positieve signalen heeft hij niet genoeg, voegde Zelensky daar meteen aan toe. Hij vindt dat er te lang getreuzeld wordt over toestemming aan Oekraïne om langeafstandsraketten te mogen inzetten, waarbij hij de Verenigde Staten noemde. „Ik hoop dat ze besluitvaardiger zijn.”

Op de EU-top met regeringsleiders lichtte Zelensky zijn plan toe, waar lidmaatschap van de NAVO een cruciaal onderdeel van is. „NAVO is een veiligheidsparaplu voor ons. Het is onze enige hoop”, zei hij op de persconferentie.

Hij begrijpt dat Oekraïne waarschijnlijk pas daadwerkelijk tot de NAVO kan toetreden als de oorlog voorbij is. Een officiële uitnodiging voor toetreding tot de NAVO, is ook al veel waard. „Dan voelen we ons niet alleen. Het is ook een signaal aan Rusland: stop de oorlog.”

Volgens Zelensky worden momenteel 10.000 Noord-Koreaanse soldaten in Rusland opgeleid, om de Russen te helpen met de oorlog in Oekraïne. Ook zei Zelensky dat Noord-Koreaanse officieren al op door Rusland bezet Oekraïens grondgebied zijn. „Dat is de eerste stap richting een wereldoorlog”, waarschuwde de Oekraïense president. Bewijzen overlegde hij niet op de persconferentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer