Buitenland
EU-regeringsleiders: Oekraïne moet snel meer wapens krijgen

De regeringsleiders van de Europese Unie vinden dat Oekraïne snel meer wapens moet krijgen. Het gaat vooral om luchtverdedigingssystemen, munitie en raketten, stellen zij donderdag in een gezamenlijke verklaring. Die wapens zijn „dringend nodig om de Oekraïense bevolking en de energie-infrastructuur te beschermen”, aldus de verklaring.

Daarin onderstrepen de EU-leiders ook het belang van de financiële steun van 35 miljard euro aan Oekraïne. De lening is onderdeel van een uitgebreider plan van ruim 44 miljard euro om Oekraïne te helpen, waarover de Verenigde Staten en de G7 eerder een akkoord bereikten. Het geld wordt geleend met het rendement op bevroren Russische tegoeden als onderpand. De miljarden moeten aan het eind van dit jaar voor Oekraïne beschikbaar zijn, zo vinden de EU-regeringsleiders.

Het Europees Parlement moet nog met het voorstel van de Europese Commissie instemmen.

Oekraïne mag het geld gebruiken voor de aankoop van militair materiaal, het herstel van het land en de financiële stabiliteit van het land. Eerder zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat hij er wapens zoals drones en luchtafweer, de bouw van schuilkelders bij scholen en de bescherming van de energievoorziening in het land mee wil betalen.

De EU-regeringsleiders veroordelen opnieuw de Russische agressie tegen Oekraïne, waaronder de aanhoudende beschietingen op de kritieke energie- en civiele infrastructuur van Oekraïne. Nieuwe sancties worden niet uitgesloten.

In de verklaring spreken de EU-leiders hun afschuw uit over ‘derde landen’ die blijven doorgaan met steun aan Rusland. China levert bijvoorbeeld onderdelen die voor de bouw van wapens kunnen worden gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer