Buitenland
Politie Moldavië beschuldigt Rusland van trainen onruststokers

De Moldavische politie zegt dat mensen georganiseerd naar Rusland gaan om getraind te worden voor deelname aan demonstraties en maatschappelijke onrust in Moldavië. De groep die hierachter zou zitten, wordt gelinkt aan de pro-Russische zakenman Ilan Shor.

De autoriteiten zeggen dat sinds juni regelmatig groepen van ongeveer twintig personen naar Rusland zijn gegaan. In totaal zouden circa driehonderd mensen de trainingen hebben gevolgd. In verband met het lopende onderzoek wordt beperkt informatie hierover gedeeld. Het openbaar ministerie is bezig met onderzoeken naar „het voorbereiden van massale onrust in het belang van de georganiseerde misdaad”, aldus een officier van justitie.

De regering heeft Rusland de laatste jaren meermaals beschuldigd van inmenging in Moldavische zaken, onder meer via Shor. De voormalig politicus ontvluchtte Moldavië in 2019 en woont nu in Rusland. Onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben hem sancties opgelegd. Hij werd vorig jaar in Moldavië bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor fraude.

Dit weekend vinden in Moldavië de presidentsverkiezingen en een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie plaats. Moldavië is sinds juni 2022 kandidaat-lid van de EU. De toetredingsgesprekken begonnen afgelopen zomer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer