Economie
Inflatie eurozone koelt nog sterker af dan voorzien

De inflatie in de eurozone is in september nog sterker afgekoeld dan eerder voorzien. De inflatie zwakte af naar 1,7 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van definitieve cijfers. In een eerdere voorlopige raming werd nog uitgegaan van een inflatie van 1,8 procent. In augustus stegen de consumentenprijzen in het eurogebied nog met gemiddeld 2,2 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder.

De inflatie is daarmee gedaald tot onder de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. Dat is voor het eerst sinds april 2021. De lagere inflatie in september is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen, volgend op de afgezwakte olieprijzen. De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie en voeding niet worden meegenomen, bedroeg 2,7 procent. Dat was gelijk aan de eerdere raming.

De ECB is al bezig de rente te verlagen, nu de inflatie steeds verder afneemt. In september werd de rente al voor de tweede keer dit jaar met een kwart procentpunt verlaagd. De ECB zal donderdag waarschijnlijk opnieuw de rente gaan verlagen om het kwakkelende economische herstel aan te jagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer