Economie
Vergelijkingssite: minder mensen nemen kleine mobiele databundel

Steeds minder Nederlanders nemen een kleine mobiele databundel en juist meer mensen een grote, ziet vergelijkingssite UnitedConsumers Mobiel. Twee op de drie mensen hadden in 2020 een databundel van 5 gigabyte of minder. In 2024 heeft nog maar 22 procent zo’n abonnement.

Het aantal mensen met een databundel van meer dan 10 gigabyte is gestegen naar bijna zes op de tien volgens UnitedConsumers. Daarbij verwijst de vergelijkingssite naar de nieuwste Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), waaruit naar voren kwam dat in het tweede kwartaal de hoogste piek in het mobiele dataverbruik ooit is gemeten in Nederland. Bij elkaar verbruikten alle Nederlanders samen 597 miljoen gigabyte in die maanden.

De ACM wist niet waar die stijging door komt, UnitedConsumers denkt dat dit door de verbetering van mobiele netwerken komt, zoals de uitrol van 5G.

UnitedConsumers stelt dat Nederlanders nu 37 keer meer mobiele data gebruiken dan tien jaar geleden. In 2024 gebruiken mensen volgens de site gemiddeld ongeveer 8,7 gigabyte aan data per maand. Tien jaar geleden was dit nog gemiddeld 0,23 gigabyte per maand.

Het valt de vergelijkingssite op dat mensen meer data gebruiken voor een aantal populaire apps, zoals streamingdienst Netflix en video-app TikTok. UnitedConsumers wijst erop dat het afspelen van video’s meer data kost.

De ACM meldde in de Telecommonitor ook dat mensen in het tweede kwartaal minder hadden gebeld en sms’jes hadden gestuurd. Nederlanders belden in totaal 9,1 miljard minuten, ruim 6 procent minder dan in het eerste kwartaal. Mensen stuurden in april, mei en juni 520 miljoen sms’jes, een daling van bijna 9 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer