Binnenland
Limburg wil ruimte om buitenlandse studenten te behouden

Limburg wil van het kabinet de mogelijkheid krijgen om buitenlandse studenten te blijven trekken, ook al heeft de coalitie deze week aangekondigd dat de regels worden aangescherpt om hun instroom te beperken. De gemeente Maastricht vraagt woensdag om ‘maatwerk’, mede namens Venlo, Sittard-Geleen en Heerlen, drie andere studentensteden in de provincie.

ANP

De burgemeester van Maastricht, Wim Hillenaar, zegt dat het kabinet die ruimte laat. Onderwijsminister Eppo Bruins „heeft er oog voor dat het aantrekken van internationaal talent nodig is. Dat is precies wat we in Limburg willen: internationals aantrekken en vasthouden”, aldus de burgemeester. „Maar dan is een passende opleiding wat ons betreft wel een basisvoorwaarde, zeker in een grensregio.”

Hillenaar wil samen met de provincie Limburg, de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool praten met Bruins over de plannen.

Het kabinet wil dat maximaal een derde van de studiepunten van bacheloropleidingen mag worden aangeboden in een andere taal dan het Nederlands. Dat moet de Nederlandse taalvaardigheid van studenten verbeteren, verengelsing tegengaan en het aantal buitenlandse studenten verminderen. In uitzonderingsgevallen kan daarvan worden afgeweken, bijvoorbeeld als het voor de arbeidsmarkt belangrijk is dat een studie in het Engels wordt aangeboden.

De gemeente Maastricht en de universiteit daar, die naar verhouding vrij veel internationale studenten telt, zijn al langer fel tegen de plannen, ook onder het vorige kabinet. Internationalisering is noodzakelijk in een grensstreek waar de bevolking vergrijst, stelt de regio. Volgens de Limburgse instellingen verdwijnen 4500 banen als alle bacheloropleidingen in het gebied in het Nederlands worden gegeven en zou het de regionale economie 1 miljard euro kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer