Binnenland
BBB-fractie Zeeland ‘overvallen’ door vertrek twee Statenleden

De Statenfractie van de BBB in Zeeland is „compleet overvallen” door het vertrek van de Statenleden Mascha Boone en Jody Vermeulen. Zij maakten woensdag bekend dat ze verder gaan als een eigen fractie. „Om 16.45 uur, vlak voor een geplande fractietraining, kregen we te horen dat Boone en Vermeulen niet aanwezig zouden zijn. Ze lieten ons weten dat ze de fractie verlaten, maar wilden op dat moment geen verder gesprek aangaan”, zei fractievoorzitter Antje Dees ’s avonds.

ANP

Volgens Dees gaven Boone en Vermeulen een kwartier daarna in de media een verklaring voor hun vertrek. „Boone en Vermeulen ken ik als collega’s die altijd openstonden voor dialoog, dus deze onverwachte stap roept bij ons vragen op. Waarom ze hiervoor gekozen hebben, weten we niet. Dat is aan hen om uit te leggen.”

De BBB erkent dat er de afgelopen weken pittige gesprekken binnen de fractie zijn gevoerd over een stemming eind september over het voorstel de start- en landingsbaan van het vliegveld Midden-Zeeland te draaien. Zes BBB-leden waren voor. Drie anderen, onder wie Boone en Vermeulen, stemden tegen. Voor het draaien van de baan zou mogelijk kostbare landbouwgrond en zoetwater moeten worden geofferd.

„We hadden gehoopt om volgende week gezamenlijk weer vooruit te kijken in een speciale fractiebijeenkomst, waarin iedereen zijn zienswijze nog een keer kon delen en we plannen zouden maken voor de toekomst”, aldus Dees.

Door het vertrek van Boone en Vermeulen gaat de BBB-fractie nu verder met zeven in plaats van negen zetels in de Staten van Zeeland. Daarmee blijft de BBB wel de grootste fractie. Als enige partij in de coalitie met SGP, CDA en VVD levert de BBB twee gedeputeerden.

Eerder woensdag lieten Boone en Vermeulen in een verklaring weten dat ze de BBB-fractie verlaten door verschillen in politieke opvattingen, onder meer over het draaien van het vliegveld Midden Zeeland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer