Binnenland
Huygensprijs voor ‘virtuoze’ wiskundige Van Ittersum

Wiskundige Jan-Willem van Ittersum krijgt dit jaar de prestigieuze Christiaan Huygens Wetenschapsprijs. Hij heeft bijgedragen aan nieuwe inzichten in wiskundige theorieën, verklaart de jury de keuze. „Hij toont niet alleen virtuositeit in het verbinden van verschillende concepten en theorieën op een hoog abstractieniveau, maar zorgt tegelijk voor een heldere en toegankelijke presentatie van deze ideeën.”

ANP

Van Ittersum (geboren in 1994) werkt als postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Keulen in Duitsland. Eerder was hij verbonden aan het Max Planck Instituut in Bonn.

Wetenschapsminister Eppo Bruins reikte de prijs woensdagavond uit. Dat gebeurde in de Oude Kerk in Voorburg, niet ver van het landgoed waar Huygens woonde. Van Ittersum ontvangt een bronzen beeld van de vooraanstaande 17e-eeuwse wetenschapper, een oorkonde en een bedrag van 10.000 euro.

De wetenschapsprijs, die sinds 1998 jaarlijks wordt uitgereikt, is bedoeld voor jonge onderzoekers in de ruimtewetenschappen, wiskunde en natuurkunde. De prijs ging vorig jaar naar natuurkundige Nico Willem Hendrickx (1994). Hij deed diverse belangrijke ontdekkingen die van belang zijn voor de verdere ontwikkeling van de kwantumcomputer. Een jaar eerder viel sterrenkundige Sara Issaoun (1994) in de prijzen. Zij was betrokken bij het maken van de eerste foto van een zwart gat.

Christiaan Huygens, naar wie de prijs is vernoemd, was een 17e-eeuwse wiskundige, natuurkundige en sterrenkundige. Hij ontdekte dat de planeet Saturnus ringen heeft, verbeterde de telescoop, ontdekte de maan Titan rond Saturnus en stelde vast hoe middelpuntvliedende kracht precies werkt. Ook vond hij het slingeruurwerk en een verbrandingsmotor op buskruit uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer