Binnenland
Wilders juicht Oeganda-plan kabinet toe, oppositiepartijen niet

Anders dan PVV-leider Geert Wilders hebben oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66 en PvdD geen goed woord over voor het idee van het kabinet om afgewezen asielzoekers in Oeganda op te vangen. „PVV-ministers maken geen beleid, maar ophef”, schrijft Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) op X. „Minder asielzoekers, meer Nederland!” stelt Wilders juist tevreden vast.

ANP

„Denemarken en het VK hebben dit al geprobeerd. Het resultaat? Nul mensen gingen naar Afrika”, zegt Rob Jetten (D66). „Opnieuw een totaal onhaalbaar en ondoordacht plan van deze regering, die alleen maar symboolpolitiek bedrijft en problemen niet oplost.”

Ook Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) ziet vooral een „proefballon” in het idee, dat nog niet is uitgewerkt. „En voor partijen - zoals de VVD - die zeggen voor rechten van lhbtqia±mensen te staan: in Oeganda lopen juist zij het risico om de doodstraf te krijgen.”

PVV-minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) is momenteel op bezoek in Oeganda en heeft daar gesproken over een aantal mogelijkheden voor opvang in de regio.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer