Binnenland
Schoof praat vrijdag met PVV en NSC door over asielnoodwet

Premier Dick Schoof gaat vrijdag weer om tafel met PVV-leider Geert Wilders en plaatsvervangend fractieleider Nicolien van Vroonhoven van NSC om het over het asielnoodrecht te hebben. Dat bevestigen verschillende ingewijden. Vooralsnog wordt het gesprek alleen tussen die twee partijen en de premier gevoerd. Als PVV en NSC tot een doorbraak komen, schuiven naar verwachting volgende week ook VVD en BBB aan.

ANP

De asielnoodwet wordt op vrijdag 25 oktober in de ministerraad besproken. Aanstaande vrijdag is er geen ministerraad, omdat Schoof in Brussel zit voor een Europese top. Maar vrijdag ontvangt hij na terugkomst in Den Haag op zijn ministerie Wilders en Van Vroonhoven. Betrokkenen houden veelal de kaken op elkaar als het gaat over de voortgang van het gesprek. Verschillende ingewijden zeggen wel dat het een goed teken is dat er überhaupt onderhandeld wordt. Dat Wilders zijn toon gematigd lijkt te hebben, stemt volgens sommigen ook hoopvol.

Opvallend is dat asielminister Marjolein Faber nog geen rol speelt in de onderhandelingen. Die gaan zowel over de vraag hoe de maatregelen (via het noodrecht of op een andere manier) moeten worden genomen als over de vraag hoe ver de asielingrepen mogen gaan. Als alternatief voor de noodwet noemt de oppositie vaak de spoedwet, maar volgens een betrokkene worden er nog meer opties besproken.

Hoewel alle ogen gericht zijn op PVV en NSC, benadrukken bronnen bij de andere twee coalitiepartijen dat het niet gezegd is dat VVD en BBB hoe dan ook akkoord gaan met een eventueel compromis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer