Binnenland
NSC over landbouwbeleid: BBB is als orkest op zinkende Titanic

Coalitiepartij NSC heeft er weinig vertrouwen in dat de BBB, die het volledige landbouwministerie bestiert, de problemen in de sector gaat oplossen. Volgens Tweede Kamerlid Harm Holman hebben minister Femke Wiersma en staatssecretaris Jean Rummenie, samen met partijleider Caroline van der Plas, niet door op welke ramp de landbouwsector afstevent. Hij vergelijkt in een debat de BBB’ers met het strijkorkest op de Titanic, dat volgens de overlevering stoïcijns doorspeelde terwijl het schip aan het zinken was.

ANP

Van der Plas kon de vergelijking niet waarderen. „Het verontrust mij dat een coalitiepartner het gevoel heeft op een zinkend schip te zitten. Dat vind ik wel bijzonder.” Ook schrok ze ervan dat een coalitiegenoot zich in dergelijke woorden uitsprak. „Die beeldspraak vind ik voor een coalitiepartner niet passen.”

Holman kwam vooral met de vergelijking vanwege de mestplannen, en het schrappen van natuurplannen zonder dat er een alternatief klaarlag. Hij vreest dat de mestplannen onvoldoende zijn om een koude sanering van de veehouderij te voorkomen. Ook vond hij het „schokkend” dat ambtenaren Wiersma waarschuwden om het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), bedoeld voor natuurherstel, niet zomaar te schrappen en dat Wiersma er toch mee doorging. Hij denkt niet dat Nederland hierdoor in Brussel weer de felbegeerde uitzondering op mestbeleid terugkrijgt, waardoor boeren meer mest kunnen uitrijden. „Ik krijg het onheilspellende gevoel dat we niet bij een oplossing komen.”

„Ik denk dat ons doel Kamerbreed hetzelfde is”, zegt Van der Plas. Ze heeft er vertrouwen in dat „je er met overleg altijd uitkomt”. Holman corrigeerde later zijn uitspraak: „Ik wil niet laten gebeuren dat het een Titanic wordt, laten we ons best doen om het op te lossen.” Dat was voor Van der Plas voldoende om de uitspraak als teruggenomen te beschouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer