Binnenland
Twee Statenleden BBB in Zeeland verlaten fractie

Twee Statenleden van de BBB in Zeeland, Mascha Boone en Jody Vermeulen, zijn uit de fractie gestapt. Boone en Vermeulen gaan verder als een eigen fractie.

ANP

Boone zegt dat de „BBB de BBB niet meer” is en te veel de coalitie volgt. „De belangen van de boeren staan niet meer voorop”, aldus Boone. Tijdens een Statenvergadering eind september over het draaien van de start-en-landingsbaan van het vliegveld Midden-Zeeland stemde de BBB-fractie verdeeld. Zes BBB-leden waren voor. Drie anderen, onder wie Boone en Vermeulen, stemden tegen. Fractievoorzitter Antje Dees zei voorafgaand aan de stemming dat binnen haar fractie diepgaande en pijnlijke discussies waren gevoerd, omdat voor het draaien van de baan mogelijk kostbare landbouwgrond en zoetwater zouden moeten worden geofferd.

„Het is een moeilijke keuze geweest, maar ik geloof dat ik als onafhankelijk Statenlid beter kan inspelen op de behoeften van onze samenleving”, aldus Vermeulen. Boone zegt het gevoel te hebben dat ze „haar stem en visie” beter kan laten horen als onafhankelijk Statenlid. „Ik wil mij vrij kunnen blijven uiten over onderwerpen waar ik mij zorgen over maak.”

De BBB blijft met zeven van de 39 zetels de grootste fractie in de Staten van Zeeland. Als enige partij in de coalitie met SGP, CDA en VVD heeft de BBB twee gedeputeerden in het college van Gedeputeerde Staten.

In april van dit jaar maakten in Noord-Brabant twee BBB-Statenleden, Wilfred Lauwen en Angela Kuiper, de overstap naar Lokaal Brabant. Lauwen zei dat de onderlinge verstandhouding bij de BBB niet was wat je mocht verwachten. In juni scheidden in Overijssel ook twee Statenleden zich af van de BBB. Adam Bakker en Jos Rosendaal namen dat besluit uit onvrede over de koers van de fractie op het gebied van windenergie. Zij gingen samen verder onder de naam Overijssel Vooruit.

In Limburg maakte Statenlid Chrétien Wetemans in juli bekend dat hij de BBB verlaat om als onafhankelijk lid van het Limburgse parlement verder te gaan. Wetemans had op een aantal zaken een andere visie dan de rest van de fractie, liet de partij indertijd weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer