Economie
Just Eat Takeaway verliest flink op Damrak, ASML weer fors omlaag

Just Eat Takeaway, bekend van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, was woensdag de grote verliezer op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten het aandeel bijna 9 procent lager na een teleurstellend kwartaalbericht. Verder ging ASML opnieuw stevig omlaag, nadat de chipmachinefabrikant dinsdag al een duikeling had laten zien door te vroeg verschenen, tegenvallende resultaten. Ook de belangrijkste graadmeters op de Amsterdamse beurs eindigden in het rood.

ANP

Just Eat Takeaway ontving in het derde kwartaal minder bestellingen dan een jaar eerder. Die daling was te zien in alle regio’s waar het bedrijf actief is. Volgens topman Jitse Groen ligt het bedrijf mede dankzij kostenbesparingen wel op schema om de doelstellingen voor dit jaar te halen. Het aandeel eindigde onderaan in de lijst met middelgrote fondsen aan het Damrak.

ASML was met een verlies van ruim 5 procent de hekkensluiter in de AEX. De chipmachinemaker kelderde een dag eerder bijna 16 procent en leed daarmee het grootste dagverlies sinds 1998. De koersval volgde op tegenvallende kwartaalcijfers, die door een technische fout een dag te vroeg werden gepubliceerd.

Volgens topman Christophe Fouquet kende ASML wel een „solide” financieel kwartaal. Maar het bedrijf is voorzichtiger geworden in zijn financiële verwachtingen. „We zien allemaal dat er speculatie is rondom exportbeperkingen, en dat is ook een reden voor ons om voorzichtiger te zijn met onze verwachtingen voor de verkoop in China.”

De AEX-index eindigde met een min van 0,7 procent op 892,74 punten. De MidKap zakte, mede door het forse verlies van Just Eat Takeaway, 0,6 procent tot 895,46 punten. Ook de beurzen in Frankfurt en Parijs gingen omlaag, met verliezen van de hoofdindexen daar tot 0,4 procent. De belangrijkste graadmeter in Londen klom circa 1 procent. De Britse inflatie is in september afgekoeld en ligt voor het eerst in drie jaar onder de doelstelling van 2 procent. Dit voedt de speculatie dat de Bank of England de rente snel verder gaat verlagen.

Ook luxeconcern LVMH wist de aandacht op zich gericht. De Franse eigenaar van Louis Vuitton zag de omzet afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronapandemie dalen. Het aandeel zakte bijna 4 procent in Parijs.

De euro was 1,0875 dollar waard, tegen 1,0905 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 70,24 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 74,00 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer