Economie
Stakingen in Nederlandse baksteenfabrieken voorlopig voorbij

De wekenlange stakingsreeks bij baksteenfabrieken is voorlopig voorbij. Vakbonden FNV en CNV hebben een verbeterd eindbod ontvangen van werkgeversvereniging KNB over een nieuwe cao voor de branche.

ANP

De afgelopen tijd werd bij verschillende fabrieken actiegevoerd. Telkens legden medewerkers van een bepaalde fabriek het werk neer. Onder de cao vallen ruim 2000 werknemers. Bekende bedrijven in de branche zijn Vandersanden, Wienerberger en Strating.

Zoals het nu voorligt stijgen de salarissen in een kleine anderhalf jaar met 7,5 procent en komt er een betere regeling voor oudere werknemers. Zij kunnen daardoor 80 procent gaan werken voor 90 procent van hun salaris en ondertussen volledig pensioen blijven opbouwen.

Of dit definitief het einde betekent van de stakingen is nog niet helemaal zeker. Dat hangt af van de leden van de bonden. „Als die voor de afspraken voor de nieuwe cao stemmen dan is het klaar, maar als ze tegen stemmen dan gaan we door met de stakingen”, zegt FNV-bestuurder Yolanda Reus. „Maar ik heb er een goed gevoel bij en vertrouw erop dat onze leden akkoord gaan”, voegt ze toe.

CNV zegt ook dat de bond het voorstel met een positief gevoel gaat voorleggen aan de leden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer