Binnenland
BBB verdedigt kleiner landbouwfonds, hard aangevallen door Kamer

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas staat er nog steeds achter dat ongeveer 15 miljard euro uit het fonds voor de landbouwtransitie is gehaald bij de formatie van dit kabinet. Er was nog ongeveer 20 miljard euro beschikbaar en daar is nu zo’n 5 miljard euro van over. Volgens Van der Plas lag de focus van het fonds te veel op uitkoop van boeren, maar Kamerbreed stuitte haar verdediging tijdens een debat over de landbouwbegroting op weerstand en onbegrip.

ANP

Volgens coalitiegenoot Thom van Campen (VVD) zou het „de werkelijkheid onrecht aandoen” als Van der Plas beweert dat het fonds vooral bedoeld was voor uitkoop. Hij memoreerde dat het vorige kabinet, waarvoor de VVD stikstofminister Christianne van der Wal leverde, had afgesproken om eerst naar innovatie of verplaatsing te kijken, en pas daarna naar vrijwillige uitkoop. CDA-Kamerlid Eline Vedder vindt het vreemd dat de BBB niet heeft geprobeerd om het geld voor het fonds te behouden en voor andere boerendoelen in te zetten. SP-Kamerlid Sandra Beckerman sloot zich daar bij aan: volgens haar had het geld naar armoedebestrijding op het platteland kunnen gaan.

Van der Plas wijst erop dat het fonds, dat met 25 miljard euro begon, ieder Nederlands gezin zo’n 6000 euro zou kosten. Bovendien is er volgens haar nog genoeg geld om door te gaan met het herstellen van de natuur, en de daarvoor benodigde innovaties op het boerenerf om stikstofneerslag te verminderen. Verder wilde ze niet zeggen waarom het geld niet elders in de landbouwsector werd geïnvesteerd. „Ik ga geen vertrouwelijke gesprekken van de formatietafel delen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer