Binnenland
Lichte toename corona in riool, opkomst prikken blijft wat achter

Het aantal coronadeeltjes in het riool is afgelopen week wat toegenomen. Dat kan erop wijzen dat het aantal besmette mensen licht is gestegen. De concentraties zijn wel iets lager dan eind september.

ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt de rioolwatermetingen om de verspreiding van het virus in de gaten te blijven houden, omdat de grootschalige coronatesten zijn afgeschaft. De concentraties zitten de laatste weken „op een relatief hoog niveau”, meldt het instituut. De aantallen zijn gestegen naar de hoogste niveaus sinds het begin van dit jaar, hoger dan bij de zomergolf van juli.

Het RIVM gebruikt ook de Infectieradar om het virus te volgen. Mensen die dat platform gebruiken, kunnen daar melden dat hun coronatest positief was en dat ze het virus dus onder de leden hebben. Vorige week meldde 1,5 procent van de gebruikers een positieve testuitslag, het hoogste percentage sinds eind juli.

In Oldenzaal (Overijssel) en Baarle-Nassau (Noord-Brabant) zijn naar verhouding de meeste virusdeeltjes in het rioolwater aangetroffen. Daarna volgen de Waddeneilanden Texel en Schiermonnikoog.

De opkomst bij de coronavaccinatie loopt iets achter bij vorig jaar. Ongeveer 880.000 mensen hebben zich in de afgelopen maand laten vaccineren. Vorig jaar stond de teller na de eerste maand op ongeveer 950.000 prikken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer