Buitenland
Rechter VS blokkeert handmatig hertellen van stemmen in Georgia

Een rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft een omstreden maatregel geblokkeerd om stembiljetten in de staat handmatig na te tellen bij de presidentsverkiezingen. Hij oordeelde volgens Amerikaanse media dat het een te verregaande maatregel is om „op de vooravond” van de verkiezingen in te voeren.

ANP

De nieuwe regel was ingevoerd door aanhangers van oud-president Donald Trump in de kiescommissie van de staat. Medewerkers van stembureaus moesten alle stembiljetten natellen na het sluiten van de stembureaus. Zo moest worden gecontroleerd of het aantal uitgebrachte stemmen overeenkomt met het aantal stemmen dat is geregistreerd door stemmachines.

Zowel uit het Democratische als het Republikeinse kamp klonk kritiek op die regel. Democraten noemden het een truc om de bekendmaking van de uitslag te vertragen en twijfel te zaaien over de verkiezingsuitslag, andere critici vonden het onpraktisch om zo’n maatregel in een verkiezingsjaar in te voeren. Zij kregen gelijk van de rechter, die zei dat problemen kunnen ontstaan als duizenden verkiezingsmedewerkers zonder voldoende training plots dit soort nieuwe taken krijgen. Hij blokkeerde de regel niet definitief. De uitspraak heeft alleen betrekking op de komende verkiezing.

Hoe wordt gestemd in Georgia wordt nauwlettend gevolgd, omdat de staat wordt gezien als een van zeven swing states. Dat zijn staten waar presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump in peilingen zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace. De verkiezing wordt feitelijk beslist in die staten, omdat op veel andere plekken in het land op voorhand al duidelijk is welke kandidaat er gaat winnen. In sommige staten wordt al decennia bij alle presidentsverkiezingen gestemd op een kandidaat van een bepaalde partij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer