BuitenlandPodcast Op weg naar het Witte Huis
„Zonder Amerika staat Europa er alleen voor”

Europa’s veiligheid is nog altijd afhankelijk van de Verenigde Staten, benadrukt buitenlandredacteur Richard Donk in de nieuwste aflevering van Op weg naar het Witte Huis. Hoewel Europese landen al jaren proberen hun defensie te versterken, blijft de Amerikaanse paraplu essentieel, zeker gezien de aanhoudende dreigingen vanuit Rusland.

Ralph Hulsman
beeld RD
beeld RD

Ook pogingen tot het vormen van een Europees leger blijken erg lastig, vertelt Donk. „Alle pogingen om een Europese defensie op te zetten zijn tot nu toe eigenlijk mislukt. Wel wordt tussen de verschillende landen meer samengewerkt en in elkaar geïnvesteerd, maar het is een illusie te denken dat we zonder de Amerikanen kunnen.”

Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook economisch is Europa nauw verbonden met de VS. „We exporteren jaarlijks voor miljarden naar Amerika en importeren nog veel meer”, legt Donk uit. „Amerika is een van onze grootste handelspartners.” Deze economische banden zijn cruciaal voor Nederland en Europa, vooral gezien de invloed van de VS op mondiale handelsstromen en technologische ontwikkelingen.

Bij de Amerikaanse verkiezingen staat meer op het spel dan alleen de NAVO. De keuze tussen Trump en Kamala Harris zal ook gevolgen hebben voor het conflict in het Midden-Oosten, met name wat betreft de relatie met Israël. „De steun voor Israël zal onder Trump als vanouds zijn”, stelt Donk. Harris zou juist een gematigder standpunt kunnen innemen. „Zij zal waarschijnlijk minder onvoorwaardelijk zijn in haar steun aan Israël. Dat zorgt onder de rechtse politici in Israël voor ongerustheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer